Erilaisia kyselyitä ja mittareita tehokkaampia työilmapiirin kehittämisen välineitä ovat puhuminen ja kuunteleminen. Avoin keskustelu ja kuulluksi tuleminen työyhteisössä ovat myös keskeinen osa työpaikalla viihtymistä ja voivat jo itsessään auttaa ilmapiirin paranemiseen. Keskustelemalla ongelmat tulevat usein paremmin esiin ja niihin voidaan lähteä yhdessä hakemaan ratkaisua. Jos mahdollisuutta kohtaamiselle ja kuuntelemiselle on vaikea järjestää yrityksen sisältä, kannattaa kutsua paikalle työyhteisösovitteluun perehtynyt ammattilainen.
On hyvä muistaa, että ilmapiirin kehittämisen kanssa ei tarvitse odottaa niin kauan, että tilanne työpaikalla on tulehtunut, vaan kohtalaistakin työilmapiiriä voi ja kannattaa johdonmukaisesti kehittää. Työilmapiiriä kehittävät toimenpiteet tulevat esiin henkilöstön kanssa keskustelemalla. Yhdessä pohtimalla selvitetään, millä keinoin ongelmakohtia voisi käsitellä, jotta ne johtaisivat toivottuihin toimenpiteisiin. Yksilökeskustelut takaavat sen, että jokainen saa puhua tarpeensa ja toiveensa avoimesti ja luottamuksellisesti. Tämän jälkeen osallistetaan ihmiset keskustelemaan ilmapiiristä ryhmässä.
"Ihmissuhdetaidot, itsekunnioitus, pätevyyden tunne ja tyytyväisyys kehittyvät myönteisesti avoimessa vuorovaikutuksessa."